Administrar

La coordinadora Diógenes la formam actualment; Maria Orts (Capdepera, EU-EV), Guillem Caldentey (Els Verds-Esquerra d'Artà), Conxi Peña (Els Verds-Esquerra de Son Servera) Pepe García (Pollença,Alternativa. EU-EV) i Virginia Urdangarín (Capdepera, EU-EV).

Sense clavegueres al segle XXI?

crdiogenes | 12 Maig, 2010 18:00

El col·lectiu de regidors Diògenes rebutjam la resolució del Parlament que permet l’atorgament de llicències d’edificacions a urbanitzacions sense servei de clavegueram i consideram lamentable el recolzament de l'esquerra i l'ecologisme polític a aquesta mesura. 

Consideram que aquesta mesura legislativa és més un cop de la nova UM del "sector nord", vinculada a foscs interessos immobiliaris i especulatius, que no una mesura de reactivació econòmica davant la crisi. Si el que es vol és fomentar la creació de llocs de feina al sector de la construcció, seria molt més efectiu impulsar la cabdal recepció i execució de les dotacions de serveis -com la del clavegueram-, per exemple, obligant les administracions municipals i amb ajudes al finançament, si cal, de les contribucions especials.

    El Col·lectiu de regidors "Diògenes" rebutja el Decret Llei 1/2010 de 26 de març, com la resolució del Parlament de les Illes Balears per la qual es validà el passat dia 27 d'abril,  que permet l’atorgament de llicències d’edificacions a urbanitzacions sense servei de clavegueram BOIB 049, de 27-03-2010; podeu accedir al debat recollit al Diari de Sessions del Ple núm. 96, de 27-04-2010 . 

    Els regidors ecosocialistes entenen que d'aquesta manera es consolida un model urbanístic propi de països subdesenvolupats, i es tornen a fer excepcions a la normativa urbanística vigent que lògicament exigia disposar prèviament tots els serveis bàsics (llum, aigua, accés rodat i clavegueram) per donar llicències. En lloc de coadjuvar els interessats -les administracions municipals i els propietaris- a la correcta recepció i dotacions de serveis -i les oportunes cessions del sòl per a usos públics, en determinats casos-,  de les urbanitzacions, garantint sempre els interessos públics, s'actua apadassant el problema d'alguns petits propietaris que ara per ventura podran construir la seva segona residència però, sobre tot, es dóna via lliure a la revalorització dels terrenys de grans promotors gràcies a que ara podran obtenir llicència per als projectes d'edificació.

    Els regidors "Diògenes" consideren que aquesta mesura legislativa és més un cop de la nova UM del "sector nord" (Bartomeu Vicens, anterior parlamentari, va impedir l'aprovació fa uns mesos del "Decret Nadal", del qual és rèplica aquest Decret Llei recentment aprovat) vinculada a foscs interessos immobiliaris i especulatius, que no una mesura de reactivació econòmica davant la crisi. Aquest pegat no es correspon amb una veritable demanda de sòl per a la construcció de nous habitatges unifamiliars sinó més aviat a interessos especulatius[1].

    Per altra banda, si el que es vol realment és fomentar la creació de llocs de feina al sector de la construcció, seria molt més efectiu impulsar la cabdal recepció i execució de les dotacions de serveis -com la del clavegueram-, per exemple, obligant les administracions municipals i amb ajudes al finançament, si cal, de les contribucions especials. En aquests moments, pocs propietaris d'un sol solar estan disposats a iniciar les obres per la seva segona residència, i no és previsible un immediat increment de la construcció per aquesta banda. Al contrari, amb ajudes als propietaris amb les despeses per a l'execució de les dotacions de serveis, aquestes grans obres es durien endavant, dinamitzant el sector realment i amb creació de llocs de feina, i amb més altes garanties per a l'interès públic.

    Aquest col·lectiu troba mancades de qualsevol credibilitat les condicions establertes en el Decret segons les quals els Ajuntaments disposen de dos anys per a l'aprovació dels projectes de dotació i l'execució dels mateixos, quan és notòria la manca de voluntat i diligència per part dels batles que, en alguns casos durant dècades, no ho han dut a terme. Fins i tot es donen casos que aquests mateixos batles descobreixen "sobtadament" que algunes urbanitzacions dotades de tots els serveis i, en principi, ben recepcionades, presenten greus deficiències en les cessions obligatòries de terrenys[2]. .

    Ni s'assegura l'execució de les obres d'urbanització necessàries (xarxes de distribució d'aigües i sanejament, voravies en condicions, zones verdes, enllumenat públic en condicions, etc.), ni l'execució de les cessions de sòl obligatòries en alguns casos (un 10%). Amb l'aprovació al Parlament, en el segon intent, d'aquest Decret, es permet novament endarrerir aquestes actuacions i, a la vegada, continuar expedint llicències de construcció. Quan tot hagi estat venut, el mort lis caurà als nous propietaris... o als contribuents en general, i els promotors i especuladors de ben segur que hauran tengut bona cura de desaparèixer. És el que està passant ja, per exemple, a les urbanitzacions de S'Estanyol o Mont Ferrutx en el terme d'Artà, que ara ja no es troba el promotor ni primers propietaris, i als solars on hi havia d'haver -per exemple- un parc infantil, hi ha una casa construïda, venuda a nous propietaris i revenuda novament. A Pollença com a Artà tenim exemples del desastre que significa això ja que fa temps que s'han donat llicències a s'Estanyol, San Pedro, la Font, el Vilà o Formentor sense dotació de serveis.  

    Si les Balears volen competir al mercat turístic, s'hauria d'apostar por un altre tipus de desenvolupament respectuós amb el nostre principal patrimoni que és el medi ambient. En aquesta línia, els regidors de la Coordinadora "Diògenes" es desmarquen clarament dels objectius expressats en el Decret com pels portaveus del Govern de les Illes, perquè el que es fa realment és donar facilitats a l'economia especulativa del sòl i la vivenda, un dels factors agreujants de l'actual crisi econòmica especialment en l'Estat espanyol i en particular a les Illes, i comparteixen les crítiques del GOB en el sentit de l'abús que es fa de la fòrmula del Decret-Llei per a afegir excepcions a les Lleis sobre sòl, construcció i ordenació territorial, com en la passa enrera que es dóna d'aquesta manera en matèria econòmica, urbanística i mediambiental [3][4]

Dues fotografies de  Biel Perelló que exemplifiquen l'article (unifamiliars sense clavegueram)  de Villa Cortina a Formentor i de la Urbanització de la Font.

 

 [1] Aquests dies, els mitjans de comunicació (http://www.uib.es/premsa/maig10/dia-10/EMB_100510_01_002_01_R.pdf) han publicat dades d'un estudi de la UIB (http://www.uib.cat/ost/estudi/index.html), segons les quals a les Illes hi ha construïdes 2,1 milions de places residencials per a una població de 1.072.000 habitants . En tot cas, representa una mesura completament contrària al "canvi de model" -suposadament assumit per les forces progressistes- que s'hauria d'anar aplicant , tot aprofitant la crisi econòmica actual.

[2] Vegeu Diari de Balears, 27-12-2009: L'Ajuntament d'Artà s'ha adonat ara que no hi ha cap document legal que acrediti que es fes la recepció [de l'urbanització Mont Ferrutx, a la Colònia de Sant Pere] l'any 2001

[4] Pla Territorial de Mallorca:
"Cap a una nova economia"
(
http://www.conselldemallorca.net/platerritorial/MEMORIACAT/06.pdf). EL MODEL ECONÒMIC ACTUAL DE MALLORCA: IMPLICACIONS SOBRE EL TERRITORI
D’entre els efectes del model econòmic actual sobre el territori, podem destacar:
- Model dual d’assentaments amb escassa interrelació entre els nuclis tradicionals i els turístics.
- El procés de litoralització massiva que afecta la major part dels municipis costaners.
- L’ocupació del territori amb noves infraestructures i equipaments per respondre al creixement accelerat de l’illa amb un fort impacte paisatgístic i els problemes de localització que plantegen.
- La proliferació de segones residències com a resposta al creixement econòmic sense precedents, que provoca necessitats d’espais d’oci entre aquests residents.
- L’important increment del turisme residencial en els darrers anys que provoca un major consum del territori i genera un menor valor afegit per a l’illa.
- L’escassa diversificació de l’economia i la forta dependència de l’activitat turística.
- La sobreexplotació dels recursos naturals de l’illa i els efectes negatius sobre el paisatge i el patrimoni natural
.
[les negretes són nostres]

Comentaris

 1. Re: Sense clavegueres al segle XXI?

  La notícia al UH
  Grupos de izquierda se desmarcan del decreto que permite urbanizaciones sin alcantarillado

  h ttp://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/part-forana/grupos-de-izquierda-de-la-part-forana-se-desmarcan-del-decreto-que-permite-urbanizaciones-sin-alcantarillado.html

  Notícia a UH | 13/05/2010, 15:08
 2. Re: Sense clavegueres al segle XXI?

  Notícia al Balers.

  Diògenes, un altre model d’urbanisme
  El col·lectiu integrat per regidors ecosocialistes es desmarca del Bloc i condemna les mesures anticrisi aprovades en el Parlament que permeten urbanitzacions sense clavegueram
  h ttp://dbalears.cat/actualitat/Balears/diogenes-un-altre-model-d-urbanisme.html

  Notícia al Mundo.EU/EV CRITICA QUE SE PERMITAN CASAS SIN ALCANTARILLADO
  h ttp://resumdepremsa.caib.es/dossier/ca/verpdf.html?search=1&indv=1&news_id=37848393&sp_id=74542&file=000MJ809.pdf&sp_subject=Parlament%20de%20les%20Illes%20Balears&comp_id=9269&clip_id=974

  Notícia al Balears i el Mundo | 13/05/2010, 15:08
 3. Vertaderament s´estima la terra?

  L´aprovació d´aquest Decret ha estat una vergonya pels qui estimam la terra. No puc entendre de cap de les maneres que el Bloc hi hagi consentit tan alegrement.
  Evidentment, com diu Diògenes, la norma no garanteix que es dugui a terme el clavegueram. Això és exactament igual que el marge de temps de 2 anys que es va donar des de l´aprovació del PTM per tal de que els municipis dotassin dels serveis bàsics a les urbanitzacions que no s´adaptaven al Pla. Què va passar? Idò que durant 2 anys els ajuntaments varen seguir donant llicències d´obra i no es va fer cap obra encaminada a construir cap clavegueram. I el que és pitjor, un cop passats els 2 anys han seguit donant llicències d´obra en contra del PTM. No és això una il·legalitat com unes cases? No ho denuncia ningú? Tristament no. No hi cap grup polític que ho vulgui dur als jutjats. Una llàstima.

  Miquel | 13/05/2010, 08:35
 4. Hi ha alguna proposta política de confiança?

  ... Al menys amb el PP l'enemic era l'ENEMIC!!!!!

  F. Sales | 12/05/2010, 18:30
 5. Quan són les eleccions?

  Però, sobre tot, a qui votar?

  F. Sales | 12/05/2010, 18:26
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS