Administrar

La coordinadora Diógenes la formam actualment; Maria Orts (Capdepera, EU-EV), Guillem Caldentey (Els Verds-Esquerra d'Artà), Conxi Peña (Els Verds-Esquerra de Son Servera) Pepe García (Pollença,Alternativa. EU-EV) i Virginia Urdangarín (Capdepera, EU-EV).

Iniciativa: Xarxa Balear de Llocs d'Interès Geològic i Hidrogeològic

crdiogenes | 13 Febrer, 2009 16:18

[Imatge: Torrent de Na Borges (© Biel Perello - http://bloc.bielperello.com/)]

La coordinadora de regidors Diògenes presenta més de trenta llocs d'interès geològic i hidrogeològic a la Conselleria de Medi Ambient per a la seva inclusió en la futura Xarxa Balear de patrimoni geològic

La proposta inclou torrents, sistemes dunars, caps, avencs, coves i massissos dels municipis d'Artà, Capdepera, Pollença, Sant Llorenç, Escorca i Soller

La Coordinadora de regidors Diògenes va presentar el passat dia 4 de febrer a la Conselleria de Medi Ambient un escrit d'Iniciativa per ampliar en una quarantena d'indrets el futur Catàleg dels punts geològics i hidrogeològics de més interès de l'illa de Mallorca. Aquest Catàleg es crearà pròximament amb la intenció de crear una xarxa Balear de llocs d'interès geològic i hidrogeològic per a la seva ulterior protecció (1).

És per aquest motiu que els regidors han proposat -atenent-se a les informacions rebudes d'experts en la matèria, geògrafs i d'excursionistes- diferents indrets dels seus municipis i de municipis limítrofs que podrien reunir les condicions i característiques geològiques i paisatgístiques per formar part de la futura Xarxa. Aquest escrit d'Iniciativa s'ha redactat i entregat com a propostes o suggeriments abans de la creació de la futura Xarxa Balear de Llocs d'interès geològic i hidrogeològic; quan s'aprovi la creació d'aquesta Xarxa, la Coordinadora Diògenes no descarta tornar a presentar, si és necessari, alguns dels indrets proposats novament o d'altres de nous.

Els regidors proposen la protecció i conservació especial dels sistemes dunars de Sa Canova i el torrent de Na Borges i els sistemes dunars de Cala Agulla i Cala Mesquida amb el cap de's Freu inclòs. Indrets clau al Llevant de Mallorca i que necessiten de la intervenció urgent de les administracions per garantir la seva conservació. Es demana també la inclusió de la part septentrional de la serra Artana (amb els seus penya-segats) i la punta de n'Amer, indrets d'extraordinària bellesa que donen el seu caràcter a la zona llevantina de Mallorca.

De la part nord-est de l'illa, als municipis de Pollença, Escorca i Sóller, s'ha proposat la inclusió de multitud de coves, avencs i fonts entre les quals destaquen: les coves Blanques de Pollença -un conjunt de dolines i avencs a un espai molt petit- i la cova de Muleta a Sóller -un dels jaciments paleontològics i arqueològics de l'illa on es trobaren les restes humanes més antigues de Mallorca.

A aquesta zona de l'illa també es proposa la inclusió d'un seguit de petites cales com Cala Castell, Cala Estremer, i Cala Solleric, molt característiques des del punt de vista geològic; també es demana la inclusió del fondo de Mortitx, potser el canó càrstic més representatiu de la zona septentrional de la serra de Tramuntana.

La Coordinadora de regidors Diògenes manifesta el seu acord amb la creació d'aquesta Xarxa, però considera fonamental que no es limiti a la protecció d'aquests indrets -molts d'ells ja protegits per altres catàlegs i normes-, sinó que suposi també la garantia d'esforços reals, de mesures de conservació i intervencions concretes, de molts dels Llocs que incorpori, atesa la seva fragilitat i les amenaces i factor de degradació que presenten.

També consideren molt adient que amb la creació de la Xarxa s'estableixin clarament les línies per a possibilitar que els Consells Insulars i els Ajuntaments puguin declarar Llocs d'Interès geològic i hidrogeològic a nivell insular i municipal, amb finalitats de conservació patrimonial i pedagògiques.

Accediu a l'article de Rosa Ferriol publicat a Diario de Mallorca dia 19 de novembre de 2008: Medio Ambiente protegerá el patrimonio geológico más importante de Balears.

Comentaris

  1. Notícia DM

    Diògenes sugiere la protección de más de 40 lugares de interés ecológico

    La coordinadora de regidores Diògenes ha presentado a la conselleria de Medio Ambiente del Govern una propuesta con más de cuarenta lugares de interés geológico e hidrogeológico para su inclusión en la futura Xarxa balear de patrimoni geològic. Dicha propuesta incluye torrentes, sistemas dunares, simas, cuevas y macizos de los municipios de Artà, Capdepera, Pollença, Sant Llorenç, Escorca y Sóller. Determinados lugares necesitan una urgente intervención para garantizar su conservación.

    Notícia DM (Garci) | 15/02/2009, 14:51
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS